Automatische brandgangen verlichting

  • Dit initiatief is niet verder uitgewerkt tot een plan dus u kunt hier helaas niet op stemmen.

Heeft u wel eens een onveilig gevoel als u uw fiets via de donkere brandgang in de avond weg wilde zetten of als u iets uit uw schuur wilde pakken als deze achter het huis staat? Of lopen er wel eens personen door de brandgangen die daar niets te zoeken hebben? Een groepje bewoners voelt zich in ieder geval niet altijd veilig en daarom werkten zij aan een plan voor verlichting in de donkere brandgangen in de wijk. Het gaat hierbij om ‘intelligente’ verlichting die in het donker een zwak schijnsel geeft en die feller gaat branden als iemand voorbij loopt.

De groep bewoners is bij elkaar gekomen en heeft een lichtplan en offerte opgevraagd voor 105 wandlampen en 4 palen. Hiervoor moesten ook eigen kabels en voeding neergelegd worden. Daarom ging het om een substantieel bedrag (> € 150.000,-) waardoor de groep de haalbaarheid van het plan laag inschat en het initiatief zijn gestaakt.
Goedkopere alternatieven zijn wellicht ook mogelijk.

  • Misschien door ledverlichting (evt. op zonne-energie) en bewegingssensoren op batterij aan de schuurtjes vast te maken die door de bewoners zelf beheerd worden. Daarmee is het nog meer een initiatief “van de wijk, voor de wijk en door de wijk”.
  • Door stroomvoorziening voor de verlichting uit de schuurtjes halen. Daarmee kan flink bespaard worden op de aanleg en de aansluitkosten.

De verwachtingen van de gemeente en van de initiatiefnemers bleken niet met elkaar te matchen. De bewoners hadden het idee dat het de bedoeling was met ideeën te komen, maar de gemeente vraagt een uitgewerkt plan voor het initiatief. Ondanks de ondersteuning vanuit de gemeente heeft de bewonersgroep aangegeven dat ze de tijdinvestering te groot vindt om bovenstaande goedkopere alternatieven in de avonduren uit te zoeken en om de bereidwilligheid van de buurtbewoners te inventariseren. Ook vanwege drukte en andere werkzaamheden van de initiatiefnemers is het initiatief niet verder uitgewerkt. De gemeente bedankt de initiatiefnemers voor het werk dat door hen verzet is.

Wat doet de gemeente als het gaat om verlichting tijdens de herinrichting na het vervangen van de riolering?
De bestaande verlichting in de wijk wordt vernieuwd. Er worden nieuwe masten geplaatst met nieuwe LED-armaturen. Ook wordt er nieuwe bekabeling (gehele wijk krijgt een eigen OV-net) aangebracht waarop de verlichting wordt aangesloten. De gemeente onderzoekt of er (met zgn. dyna-dimmers) een automatische schakeling tussen de avond en de nacht mogelijk is (bijv. 100% licht in de avond en ochtend en 60% of 40% in de nacht), zodat midden in de nacht de verlichtingsintensiteit en lichtoverlast iets naar beneden kan. Uiteraard zonder het (sociale) veiligheidsniveau daarmee naar beneden te brengen. Berekeningen moeten dat aantonen. Het vervangen geldt echter alleen voor de bestaande openbare verlichting. Aangezien er nu geen achterpadverlichting is en het burgerinitiatief niet verder is uitgewerkt, worden ook in de toekomst de achterpaden niet door de gemeente verlicht.

1 thought on “Automatische brandgangen verlichting

  1. Ik vind het heel erg dat dit plan niet doorgaat. Onze poort, tussen de Condorweg en de Valkenhof 31 is zeer onveilig. Wij wonen in het midden van de poort en ik voel mij daar uitermate angstig bij! met vriendelijke groeten, Paulien Ellens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *